ÖĞRETMENLER ; ATANIYOR MU ATLANIYOR MU

ÖĞRETMENLER ATANIYOR MU ATLANIYOR MU ?
Kuraklıklar geçicidir;Bir yağmur damlasına bakar...
Krizler geçicidir;Basılacak iki kağıt parçasına bakar...
Ama eğitim geçici değildir....Aksine ebedidir ve bu yüzden sürekli daha iyiye ve daha iyiye gitmek zorundadır...
"Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum " demiş Hz.Ali. Peki neden böyle kutsal bir meslek her defasında aşağılanıyor ? 

            Amaçları öğretmek,arzuları öğrencilerinin başarıları ve çabaları daha iyi bir gelecek.Belki de en büyük hataları ilk plana kendilerini koymamaları.Sahip oldukları donanımlarla özel sektörde iş bulabileceklerine rağmen onlar hala inadına eğitim diyorlar çünkü onlar herkesten daha iyi biliyorlar eğitimin önemini.
            Atanma daha doğrusu atanamamaları ile ilgili bilgiyi internetten yada meb'in sitesinden almak yerine direk bu sorunu yaşayanlarla görüşmek istedim.Ufak bir araştırma sonucunda Facebook ta 6000 üyesiyle aktif bir topluluk olan "ÖABT KİMYA" ile iletişime geçtim ve beni kırmadılar,mevcut sorunlar hakkında görüştük.
 Türkiye'de atanmayı bekleyen  9 bin 500 den fazla kimyacı var lakin atama sadece 500-600 civarında gerçekleşiyor.Bu rakamlardan anlamamız gereken şey ; Ya Türk gençliği doğuştan kimyaya vakıf böyle bir dersin yoğunluğuna gerek duymadan yüzeysel dersler yetiyor yada atama kararını verenlerin kimya bölümüne olan ihtiyacı sorgulanmalı !
                                  NEDEN ATANMAK DİYE BİR SORUN ORTAYA ÇIKTI ?
Bu sorunun bir çok cevabı var.Ama en önemlilerine değinmemiz gerekirse;

  • EN BÜYÜK SORUN ;Ülke genelinde,kimya bölümündeki açık tam yansıtılmıyor.Bunun nedeni müdürlerin kadrolu almak yerine ücretli öğretmenleri tercih etmesi.
  • Lise 1 (9.sınıf) öğrencilerine yeterince kimya dersleri verilmemekte yani dersler olabildiğince az olrak ayarlanmış.Bunun sonucunda da LYS de istenilen başarı elde edilemiyor. 
  • Formasyon!Yeni düzenlemelerle artık isteyen herkes Öğretmen olabilecek.Zaten atanamayan öğretmenler artık atanma noktasında daha da zorlanacaklar.
  • Sıradaki unsuru ayrı bir başlık altında ele almamız daha uygun olucaktır .
                                                       ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK

Peki ücretli öğretmenlik nedir?
Kısaca kadrolu bir öğretmenden daha çok çalışıp daha az maaş alan,terfi alıp yükselme şansı olmayan ve aynı derse yılda ortalama 3 öğretmen gelir dayanamaz  okuldan ayrılır ve yenisi gelir.Bu ayrılmalar öğrenciye de olumsuz yönde yansımaktadır.Ücretli öğretmenler okul ve kpss ikilisini bir arada götürmekten yorulur ve haklı olarak kpss ye çalışmayı seçerler.

Kimya Öğretmenleri 'nin istediği 3 madde var;

  1. Kimya öğretmenlerinin kontenjanlarının arttırılması ve en önemlisi de adaletli alım istiyoruz.
  2. Diğer branşlar için verilen kontenjanlar kimya öğretmenliği için hayal gibi.
  3. Bizde artık dört haneli rakamları görmek istiyoruz.

    Ve nacizane bir tavsiye;
Türkiye,muazzam bir genç ve dinamik nüfusa sahip,geleceğimizi emanet edeceğimiz bu nesil için askeriyeden fazla eğitime para harcamalıyız anca o zaman bizi silahlardan çok bilginin koruyabildiğini anlayabiliriz.

Paylaş:

Benzer Konular

Önceki Konu
Sonraki Yazı »

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *